29 Haziran 2016 Çarşamba

MAZU STUDIO İLE RÖPORTAJ

Bugün sizle son günlerde naif ürünleriyle ilgimizi çeken genç bir markayı ve onun sahibi sevgili Beliz Oral'ı tanıştıracağız. Bu yaz bizim de birlikte çalışma şansı bulduğumuz bu marka, günlük hayatta kullanabileceğiniz kırtasiye ürünlerinden, düğün davetiyeleri gibi özel ve kişisel tasarımlara kadar farklı skalada ürünler hazırlıyor. Detaylar röportajımızda...

Merhaba Beliz. Çalışmalarını büyük bir beğeniyle takip ediyoruz ve adım adım gelişmesine tanık oluyoruz. Bize biraz kendinden ve Mazu Studio'nun ortaya çıkışından bahseder misin?

Ben Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Okulun son yıllarında grafik tasarım ve ilüstrasyona doğru kayan ilgim sonucunda, suluboya ilüstrasyonlar üzerinde çalışmalara başladım. Mezun olup, bir mimarlık ofisinde işe başladıktan sonra ise, asıl yapmak istediğim işin mimari tasarımdan ziyade ilüstrasyon olduğuna ve bu yolda ilerlemeye karar verdim. El yapımı suluboya ilüstrasyonlarımı desenlere dönüştürüp, bu desenlerle ürünler yaratma fikri uzun süredir aklımda vardı ve çevremden aldığım destek sayesinde, 2016’nın başında bu konuda somut adımlar atmaya başladım. Mart 2016’da ilk ürünlerimle beraber Mazu Studio’yu böylece kurdum.

İlham verici! Peki şu an nasıl hizmetler veriyorsun? Ne çeşitlilikte ürünler var?
Ah, teşekkür ederim. Mazu Studio’nun ürün yelpazesini kırtasiyelik ürünler ve özel ürünler olarak ikiye ayırabilirim. Kırtasiyelik ürünler içinde, şu an için el yapımı defterler, kartpostallar ve haftalık ajandalar bulunmakta. Bu yelpazeye ek olarak takvim, hediyelik paket kağıdı ve not defteri gibi yeni ürünler eklemek için çalışmalar yapıyorum. Oldukça güzel yeni ürünlerin yolda olduğu haberini verebilirim burdan.
Kırtasiye ürünleri dışında ise, çeşitli partilere ve düğünlere özel davetiye tasarlıyorum. Bu davetiyelerin hepsi kişiye özel olarak sıfırdan çizilip tasarlanıyor, böylece müşterilerimin en özel günlerine yakışacak nitelikte bir servis sağlayabiliyorum.
Tasarım sırasında nasıl bir süreç izleniyor? Bahsettiğin kırtasiye ürünlerle özel ürünlerin hazırlık aşamaları hangi açılardan farklılaşıyor?

Ürünlerin de davetiyelerin de tasarım aşaması suluboya çizimlerle başlıyor. Kırtasiye ürünlerinde genel olarak, çevremden ilham aldığım temalarda çizimler yapıyorum. (Örneğin; en son yaptığım defter serisinin çizimlerine Akdeniz seyahatinde başlamıştım, bu sebeple deniz temalı bir seri oldu.) Davetiyeler için ise, müşterilerimle birebir görüşüp istedikleri temaları, renk paletlerini ve her türlü özel isteklerini öğrendikten sonra çizimlere başlıyorum. Böylece yaptığım her davetiye birbirinden farklı ve özel oluyor. 

Çizim süreci bittikten sonra ise geriye dijital olarak editleyip, çıktı alma işi kalıyor. Defterler için ekstra olarak dikiş süreci de bulunmakta. Tüm defterlerin dikişlerini sağlam, naylon ipliklerle bireysel olarak yapıyorum.
Davetiye servisinizde hangi ürünler bulunmakta? Nasıl bir kapsamı var?

Davetiye servisimde tek davetiyelerden, düğün paketlerine kadar her çeşitlilikle ürün var. Müşterilerimin özel isteklerine göre her türlü basılabilir ürünü tasarlayıp, üretiyorum. Bazı çiftler tek davetiye talep ederken, bazı çiftler içinde menü kartı, masa numarası ve hediyeler için stickerlar gibi ekstra ürünlerin de olduğu detaylı paketler istiyorlar. Ayrıca, ekstra talep ettikleri harita gibi ilüstrasyonları da bu paketlere ekleyebiliyorum.

Ürünlerine bakar bakmaz kendine ait bir tarzın ve renk kullanımın olduğu anlaşılıyor. Farklı temaları bu tarzını kullanarak tasarımlarına yansıtabiliyorsun. Peki bu yaz senin tercihin olarak veya müşterilerinin istekleriyle öne çıkan temalar var mı?

İşimin bir gereği olarak sürekli örnekler bakıp, araştırmalar yapıyorum; böylece popüler trendleri takip edebiliyorum. Bu yaz ağırlıklı olarak  -hem genel olarak araştırmalarımda gördüğüm, hem de bireysel olarak bana gelen istekler doğrultusunda- yeşil renk ağırlıklı, ferah, doğal ve floral bir temanın tercih edildiğini söyleyebilirim.
Ürünlerinde fiyat aralıkları nasıl?

Tüm davetiye siparişlerini alırken müşterilerime istedikleri detayları soruyorum. Buna tasarımla ilgili detaylar da, ücret ve üretimle ilgili detaylar da dahil. Daha sonra da siparişleri sıfırdan bu detaylar dahilinde özenle oluşturmaya başlıyorum. Özetle; ürünlerim çok değişken ve müşteriye bağlı olduğu için spesifik bir ücret belirtmek zor olsa da, 500 – 1500 tl aralığında çalışmalar yaptığımı söyleyebilirim. Bu farklılığın sebebi, hem tasarımların kapsamıyla, hem de bazı müşterilerin sadece tasarım talep ederken, bazılarının hem tasarımı hem de üretimi talep etmesiyle alakalı. 
Teşekkür ederiz Beliz. Yeni tasarımlarını görmek ve önümüzdeki günlerde Mazu Studio ile gerçekleştirmeyi planladığımız işbirlikleri için sabırsızlanıyoruz. Son olarak sormadan geçmeyelim, ürünlerine hangi kanallardan ulaşabiliriz?

Mazu Studio’yu Instagram’dan www.instagram.com/mazustudio hesabından takip edebilirsiniz ve bana hem Instagram aracılığıyla, hem de mazu.paperworks@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir web sitesi üzerinde de çalışmalarımı sürdürüyorum, yakında online olarak bu kanal üzerinden de iletişimimiz mümkün olacak.
Ben de bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim. Partizımbırtıları ile ortak yaratım sürecinde bulunmak benim için çok keyifli!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder